Ouderschapscoaching

natalie-toombs-vteE6bVU7ic-unsplash.jpg

Ouders verdienen steun  

De leuke middag in het park eindigt in een driftbui. De sfeer aan tafel wordt verstoord door kieskeurige eters. Het liefdevolle bedtijd ritueel verandert in een drama zodra het licht uitgaat. Je voelt je overweldigd en gefrustreerd door de heftige emoties van je kind. Wij weten maar al te goed dat het ouderschap een van de grootste uitdagingen is. Ouders verdienen zoveel meer waardering voor het belangrijke werk dat zij doen. Daarom zien wij het als onze missie om ouders te steunen, te verbinden en het gezin te worden waar ze naar verlangen. Met de juiste steun en vaardigheden kun je leren hoe je een driftbui verandert in samenwerking. De methode die wij gebruiken heet Hand in Hand Parenting.

NORWAY.png

 Onze ouderschapscoaches

 
Eb&Vloed_groen_vierkant-1.jpg

Marieke & Anouck

Toen wij moeders werden, bleek het ouderschap vele malen pittiger dan we ons ooit hadden kunnen bedenken. De adviezen die we kregen voelden vaak niet goed. Bovendien kwamen we er steeds meer achter hoe groot de invloed was van onze eigen jeugd en patronen op onze houding naar de kinderen. We kwam in aanraking met het werk van Aletha Solther (aware parenting) en met het werk van Patty Wipfler (Hand in Hand Parenting). Deze ouderschapsfilosofie raakte ons midden in het hart. Graag delen we deze methode met ouders die ook graag een betere en leukere band met hun kinderen willen.

 
Eb&Vloed_groen_vierkant-4.jpg

Word de moeder of vader die je altijd al hebt willen zijn.

In jouw vroegere dagdromen over het ouderschap kwamen vast geen driftige peuters voor. Ook had je vast nooit gedacht dat je zou schreeuwen tegen je kind. De meeste toekomstige ouders hebben gelukkige familietaferelen voor ogen wanneer ze dromen over het krijgen van kinderen.

Wij kunnen jou helpen om meer geluk en harmonie te krijgen in jouw gezin. Dat doen we met behulp van de methode “Hand in Hand Parenting”. Deze manier van opvoeden is uniek. Omdat er geen ‘trucs’ worden gebruikt. Zoals een time out of beloningssysteem. De methode is ook uniek omdat ouders naar hun eigen gedrag leren kijken. Op het moment dat je iets in jezelf oplost, lost ook het gedrag van je kind op.

Hand in Hand Parenting bestaat uit 5 praktische instrumenten.

Deze instrumenten worden gebruikt bij de moeilijke situaties die we als ouders tegenkomen. Wanneer kinderen zich niet verbonden voelen, is dit terug te zien in heftige emoties en tegendraads gedrag. Dit zie je bij peuters, maar ook bij oudere kinderen

Luisteren

Als ouders luisteren naar het huilen en de driftbuien van kinderen, zonder ze proberen te stoppen of af te leiden, ontladen kinderen instinctief hun negatieve emoties. Het gevoel van verbondenheid wordt hersteld en hun denkvermogen keert terug. En daarmee ook hun vermogen om mee te werken en te leren.

Kinderen huilen om recente situaties zoals een moeilijk dag op school, maar ook om eerdere, oudere gevoelens waar nog niet voldoende naar geluisterd is door papa of mama.

Wanneer kinderen kunnen huilen of een driftbui mogen hebben terwijl zij liefdevolle en oordeelvrije aandacht krijgen, dan kunnen oude wonden helen. Zodat zij de pijn niet hoeven weg te stoppen of meedragen als emotionele bagage in hun verdere leven.

Deze opvoedmethode is ook een belangrijke voorbereiding op de puberteit. Het zorgt voor het behouden van de verbinding met je puber. Ook is een pittige puberteit soms een voorbode van depressies, trauma, identiteits-en andere problemen bij jong volwassenen. Hand in Hand Parenting wordt daarom ook wel ‘Trauma Informed Parenting’ genoemd. Het is een preventieve opvoedstijl.

Spel

Tijdens dit spel volgen we onze kinderen in hun eigenheid. Het doel van dit spel is om je kind te laten lachen. Door te lachen ontladen kinderen hun emoties. Kinderen vertellen je namelijk niet met woorden wat er aan de hand is. Zij praten via spel. Vooral fysiek spel, zoals stoeien. Wij leren je hoe je met je kind kunt spelen. Zonder hem te overweldigen. Bijvoorbeeld dat je zelf net iets te wild wordt tijdens de stoeipartij. En zonder hem te sturen: “Je kunt de LEGO-toren beter zo bouwen, anders valt hij om..”. Na een aantal sessies zal je kind zich zo veilig bij je voelen dat hij deze speeltijd ook gaat gebruiken om heftige gevoelens kwijt te raken. Dit kunnen oude gevoelens zijn. Of meer recent, zoals een vervelende situatie met de juf. Dit is het moment dat je kind zijn rugzakje gaat legen. En dit is ook het moment dat er een veilige band ontstaat tussen jullie.

Grenzen

Kinderen hebben duidelijke grenzen nodig om zich veilig te voelen. En om zich te kunnen ontwikkelen tot gezonde volwassenen. Het stellen van grenzen is dus erg belangrijk. Wij leggen uit hoe je een grens stelt zonder je stem te verheffen of de verkeerde dingen te zeggen. Ook tijdens het stellen van een grens luisteren we naar de gevoelens van kinderen. Zij moeten leren dat niet alles mag. Maar ze mogen ook gevoelens hebben over de gestelde grens. Wij leren je hoe je je grens stevig vasthoudt, terwijl je luistert naar de (heftige) emoties die dit oproept. Zo leert een kind dat niet alles mogelijk is. Maar ook dat het oké is om boos te zijn. Op deze manier leert hij emoties zelf te reguleren. Begrenzen is naast emotieregulatie dus ook een kans voor een kind om woede te ontladen. Wanneer je het lastig vindt om te luisteren naar dit soort emoties, dan is er Luistertijd voor volwassenen voor jou als ouder (zie onder).

Speciale tijd

Dit de tijd waarin jij jouw kind helemaal laat stralen. Jouw kind mag kiezen wat hij wil doen. Dit kan van alles zijn: koekjes bakken, een spelletje tot en met kliederen. Het gaat erom dat jij in deze tijd helemaal aanwezig bent voor je kind. Daarbij laat je hem voelen dat je van hem geniet. Sommigen kinderen kiezen juist dingen waarvan ze weten dat hun ouders dit lastig vinden. Bijvoorbeeld iets met dieren, terwijl jij niks met dieren hebt. Of kijken naar filmpjes op YouTube waar jij totaal het nut niet van inziet. Je kind test op deze manier of het echt veilig is bij jou. Of jij geen kritiek gaat geven en hij echt helemaal zichzelf mag zijn! Zo bouwt je kind aan een stevige eigen identiteit. Als je je kind regelmatig speciale tijd geeft ontstaat er een hechte band waarin je kind je alles van zichzelf durft te laten zien. Je zult ervaren hoe bijzonder deze tijd wordt. Ook voor jou! Er ontstaat vaak erg veel lol en intimiteit.

Luistertijd voor ouders

Het laatste instrument is Luistertijd voor jou als ouder. Wij luisteren naar alles wat in de weg zit om de ouder te zijn die je graag wil zijn. Alle gevoelens zijn welkom. Misschien voel je je schuldig dat je die ochtend bent uitgevallen tegen je kind. Of je bent verdrietig omdat je geen steun voelt van je partner.

Wanneer er naar jouw gevoelens geluisterd wordt, ontstaat er weer ruimte om naar je kind te kunnen luisteren. Daarnaast ga je je eigen gedragspatronen onderzoeken in luistertijd. Veel ouders ontdekken hoe lonend dit is. Met hun gedrag houden kinderen ons een spiegel voor.

Ook ga je voelen dat je fouten mag maken als ouder. Je hoeft geen perfecte ouder te zijn.

We leren je ook hoe je deze luistertijd na de training kunt voortzetten met een andere ouder. We beschikken over een netwerk waarin we ouders matchen. Maar meestal ontstaan er tijdens de training al ‘luisterpartners’. Ook gaan onze oudergroepen vaak zelfstandig door via what’s app.

Voor meer informatie over deze methode verwijzen wij graag naar de website. Hieronder vind je de link. Wij werken ook regelmatig samen met Hand in Hand instructors Leonie Melenhorst en Roos Le Roux.

 
 

Hoe ziet de training er uit?

Elke week beginnen we met luisteren naar elkaar. Wij doen zelf ook mee. Je zult ervaren dat je niet alleen bent met je worstelingen als ouder. Naast herkenning is luistertijd een manier om emoties kwijt te raken. Je zult merken dat je meer aanwezig bent in de training. Na afloop ervaar je dat je ook veel meer ruimte voor je kind hebt.

Vervolgens behandelen we een instrument uit de methode aan de hand van voorbeelden en video’s.

Daarna brengen we de lastige situaties in die we thuis tegenkomen. Samen kijken we naar deze gebeurtenissen. We coachen jou stap voor stap en leren je hoe je op je kind kunt reageren.

In individuele coaching besteden we meer aandacht aan jouw eigen gevoelens. Je wordt gecoacht in hoe je je eigen jeugd, thema’s, patronen en gevoelens kunt reguleren. Op deze manier ruim je datgene op wat in de weg staat om de ouder te zijn die je graag wil zijn. Daarbij word je 1 op 1 gecoached bij de problemen die je met je kind tegenkomt.

Na zes weken zul je al ervaren dat je een betere band hebt met je kind, dat jij meer plezier in het ouderschap hebt en dat er meer rust is in je gezin.

 
 
 

Groepstraining Opvoeden Kinderen 2 - 12 jaar

  • lesmateriaal (werkboek, leesboeken, video’s)

  • 6 bijeenkomsten van 2 uur op data die per groep worden afgestemd

  • Online via zoom en maandelijks live in Heiloo

  • Persoonlijke coaching

  • Het boek ‘Listen’, Patty Wipler

  • Het boek ‘Parenting from the inside out’, D. Siegel

  • Geef je op via de onderstaande button of mail naar psycholoog.ebvloed@gmail.com

    Groepstraining pubers vanaf 10 jaar

  • lesmateriaal (video’s) en boeken over pubers

  • 6 bijeenkomsten van 2 uur op data die per groep worden afgestemd

  • Online via zoom en maandelijks live in Heiloo

  • Persoonlijke coaching

  • Geef je op via de onderstaande button of mail naar psycholoog.ebvloed@gmail.com

 
 

Welke thema’s komen aanbod in de training opvoeden van 2-12 jaar?

  • (Faal)angst en onzekerheid

  • Boosheid

  • ‘Overgevoeligheid’

  • Duimzuigen, afhankelijk van knuffeldier

  • Slaapproblemen

  • Hyperactiviteit

  • Dromerigheid

  • Schermtijd

  • Strijd rond bed- en etenstijd

  • Trauma

  • Nachtmerries

  • Liegen en fantaseren

  • Onzindelijkheid

  • Rivaliteit tussen broers en zussen

  • Grote gevoelens (‘drama’/‘theatraal gedrag’)

 

De missie van deze trainingen

Het werk van ouders is bijzonder intensief. Onze maatschappij waardeert het ouderschap helaas niet op die manier. Zij ziet het ouderschap als een hobby die je even naast je baan doet. Terwijl het ouderschap de belangrijkste baan is die er is! Wij weten als geen ander hoe belast ouders zijn. Onze training is daarom vooral een plek waar jij gesteund en gezien wordt. Een veilige haven waar je weer even kunt opladen. Ook zonder ‘huiswerk’ of iets voor te bereiden kun je de training gewoon volgen. Je bent altijd welkom!

 

Aanmelden Groepstraining Opvoeden

Via deze button kun je je aanmelden voor de groepstraining Opvoeden. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

 
 

Aanmelden Individuele coaching voor ouders

Soms is het nodig of fijn om individuele begeleiding te krijgen. Naast de Hand in Hand Parenting groepstrainingen geven wij ook persoonlijke coaching aan ouders. Deze coaching vindt plaats bij ons in de praktijk of online. Een sessie duurt 60 minuten.

 
 

  Expertise & Methodiek

 
  • Opvoeding van jonge kinderen

  • Adoptiekinderen

  • Pubers

  • Samengestelde gezinnen

  • Hand in Hand Parenting

  • Basic Trust

  • Polyvagaal Theorie

  • EMDR voor kinderen

NORWAY.png

Hand in Hand Parenting

natalie-toombs-vteE6bVU7ic-unsplash.jpg